Види сучасних кондиціонерів

Кондиціонери стали звичайним явищем у будь-якому домі, офісі, ресторані чи промисловому приміщенні. Настінний кондиціонер є буквально у кожному домі. Але сьогодні з’являється все більше новинок, які роблять кліматичну техніку ще більш цікавою, практичною та функціональною. Вибір розширюється, тому є змога обрати модель, яка буде повністю відповідати всім потребам. Але зробити вибір, не знаючи асортименту складно, оскільки кожна модель має свої особливості.

Популярні види сучасних кондиціонерів

Більшість сучасних побутових кондиціонерів можна розділити на два великі групи:

  • Спліт-системи.
  • Моноблоки.

Вони відрізняють зовнішнім виглядом, технічними особливостями, способом регулювання температури, призначенням, місцем встановлення. Найбільшою популярністю користуються спліт-системи, які більш ефективні ніж моноблочні варіанти. Моноблоки можуть бути віконними та підлоговими (мобільними). Віконні моделі встановлюють так, щоб зовнішня частина була на вулиці, а внутрішня в приміщенні. Підлогові варіанти встановлюються самостійно.

Спліт-кондиціонер – це система з двох та більше блоків, які з’єднані електричним кабелем та мідними трубами, де циркулює холодоагент. Прилади можуть бути наступних типів:

  • Настінні;
  • Канальні;
  • Касетні;
  • Колонні;
  • Підлогово-стельові;
  • Мультиспліт-системи.

Кожен вид приладу має свою область використання та технічні особливості. Вони відрізняються за ціною, складності внутрішнього та зовнішнього блоків. Тому кожен тип кондиціонерів варто розглянути окремо.

Кондиціонери настінного типу

Цей формат є найбільш популярним для звичайних приміщень. Його можна зустріти буквально скрізь. Складається прилад з двох блоків – зовнішнього на внутрішнього. Зовнішній блок є компресорно-конденсаторним, а внутрішній випаровувальним. Зовнішню частину встановлюється на зовнішніх стінах будинків, у підсобних приміщення, підвалах або горищах. Для перекачування фреону, блоки з’єднані між собою тонкими мідними трубками, вкритими теплоізоляцією.

Щоб прилад був не таким помітним і не псував дизайнерську задумку приміщення, його часто намагаються сховати за підвісною стелею або декоративним коробом. Прилади доволі продуктивні. Більшість моделей працюють в діапазоні від 1,5 до 10 кВт.

Серед переваг настінного кондиціонера можна виділити:

  • Низький рівень шуму, навіть на максимальному рівні потужності.
  • Відносно доступна вартість.
  • Мінімалістичний дизайн та компактність, завдяки якій прилад займає мінімум простоту у приміщенні.

Прилади можуть охолоджувати приміщення площею від 15 до 100 м2. Монтують їх у верхній частині стіни. Але встановлювати настінний кондиціонер зможе тільки професіонал. Хоча без проблем можна знайти спеціаліста, який буде проводити періодичне технічне обслуговування.

Стельовий кондиціонер

Від настінної моделі відрізняється лише внутрішнім блоком. Керувати таким приладом можна дистанційно, завдяки пульту або панелі управління.

Подібні прилади можуть використовуватись навіть для великих приміщень, оскільки свіже повітря розповсюджується вздовж стіни. Саме тому такі моделі зазвичай використовуються у видовжених кімнатах та дозволяють уникнути потрапляння холодного повітря безпосередньо на людей.

Холодопродуктивність (теплопродуктивність) приладів становить від 3 до 12 кВт.

 

Канальний кондиціонер та касетний кондиціонер

Кондиціонер канального типу потрібно встановити за підшивною стелею, щоб він не псував вигляд кімнати. Повітря розповсюджується завдяки системі повітропроводів. Такий підхід дозволяє підтримувати потрібну температуру не в одному, а в кількох кімнатах.

Касетні моделі також можна встановити за підшивною стелею. Від канального кондиціонера ці моделі відрізняються тим, що розповсюдження повітря відбувається через внутрішній блок рівномірно у всі сторони.

Колонний кондиціонер

Цей тип кліматичного обладнання встановлюється на підлогу. Його купують, коли потрібно досягти великої холодопродуктивності, але немає можливості встановити класичні настінні й стельові варіанти. Оскільки прилад великий та не маскується, використовується у приміщеннях де немає значних вимог до дизайну. Наприклад, у магазинах, конференц-залах, холах готелів, кінотеатрах. У житлових приміщеннях практично не використовується, оскільки створює сильний потік холодного повітря.

Не інверторний та інверторний кондиціонер

До переваг інверторного кондиціонера можна віднести: Тиха робота. Інверторні моделі працюють значно тихіше, ніж не інверторні. Прилад працює без перерв, тому йому не потрібно періодично запускати компресор, щоб вирівняти температуру. Можливість працювати навіть при низьких температурах. Більшість інверторних моделей працюють при температурі -15 С °. Можливо підтримувати точно задану температуру. Інверторний кондиціонер може давати різницю у 1 С °, а різниця у не інверторних моделей складає близько 3 С °. Менша енергозатратність та висока продуктивність. Інверторні моделі кондиціонерів потребують менше електроенергії. Кондиціонер on off працює тільки тоді, коли потрібно досягти заданої температури. Коли мета досягнута, він відключається. Головна перевага такого приладу – його відносно низька ціна. Особливо у порівнянні з інверторними приладами. Саме тому вони мають попит.